Zavod za zaštitu prirode evidentirao pet prirodnih dobara

zzs

Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da su u 2015. godini izrađeni izveštaji o pet evidentiranih prirodnih dobara koji su uvršteni u Informacioni sistem Zavoda.

Kako je istaknuto, tokom 2015. godine nastavljene su aktivnosti na istraživanju deset područja u Srbiji sa ciljem utvrđivanja osnovnih prirodnih vrednosti i procene izvodljivosti njihove zaštite. Izrađeni su izveštaji o „Gružanskom jezeru“, „Vražjem kamenu“, „Divčibarskoj tresavi“, Zaštićenom staništu biljne vrste „Pepeljasti kozinac Astragalus glaucus“ i „Mojstirsko-Draškim planinama“. Ova područja se prostiru na ukupnoj površini od 10.822.36 hektara, a procenjeno je da iz različitih razloga ne ispunjavaju sve kriterijume za zaštitu.

Izveštaji pomenutih područja sadrže opis prirodnih, stvorenih i predeonih odlika, ocenu stanja životne sredine, smernice za unapređenje evidentiranog prirodnog dobra, ali i kartografske i druge podatke na osnovu kojih je utvrđivana osnovanost pokretanja postupka zaštite ovih područja, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovi