Zatvorena opasna deponija u Kovinu

Vesti | Srbija | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Na deponiji u Kovinu, prošle nedelje izbio je požar, koji je nakon nekoliko dana ugašen. Nadležni su, nakon sanacije požara, zatvorili ovu deponiju i trenutno se traži trajno rešenje za otpad iz ovog grada.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sazvala je hitan sastanak sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem, na kojem je dogovoreno da se otpad iz ovog grada od ponedeljka vozi na deponiju u Pančevu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u Pančevu će se procenjivati količina i vrsta otpada, kako bi se u što kraćem roku došlo do održivog i dugoročnog rešenja za otpad u Kovinu.

“Nakon saniranja požara, kapija deponije u Kovinu je zatvorena. Međutim, ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima kada je reč o proširenju kasete u Pančevu. Na sastanku su razmatrana sva rešenja. Primera radi, izgradnja transfer stanice u Kovinu, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije u toj opštini”, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je u prvom momentu bilo najvažnije da se spreči ekološka katastrofa, nakon što je nedavno izbio požar na toj deponiji, što je dovelo do pojačanog zagađenja vazduha.

Prema njenim rečima u proteklom periodu zatvorena je nesanitarna deponija “Stanjevina”, jedna od najvećih ekoloških bombi u Srbiji. Izdvojena su sredstava za sanaciju deponije u Čačku, Trsteniku, za izgradnju transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, za Regionalne deponije u Pirotu i Užicu. 

Biće izgrađeno i osam novih Regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će nakon izgradnje biti obuhvaćeno više od 50 lokalnih samouprava u Srbiji. 

Energetski portal