Zatvoren Twinning light projekat energetske efikasnosti u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar građevinarstva i prostornoga uređenja Hrvatske učestvovao je u petak na svečanosti zatvaranja Twinning light projekta Jačanje kapaciteta za energetsku efikasnost u zgradarstvu u Hrvatskoj finansiranog u sklopu IPA 2012. programa Evropske unije za Hrvatsku.

Cilj ovog projekta vrednog 220.000 evra bio je jačanje kapaciteta za energetsku efikasnost u zgradarstvu u Republici Hrvatskoj i pomoć pri razvijanju temelja za povećanje broja zgrada gotovo nulte energije (G0EZ).

Projekat ima veliku važnost za Republiku Hrvatsku jer su oba partnera blisko sarađivala na izradi potrebnih preporuka za ažuriranje Plana zgrada gotovo nulte energije i izradi plana za njegovu realizaciju, uz navođenje tačnog vremenskog toka i uključenih institucija, kao i procene njegove izvodljivosti. Nemačko Savezno ministarstvo privrede i energetike (BMWi) pomoglo je resornom Hrvatskom ministarstvu pri uspostavljanju odgovarajućih sadržajnih podloga u vidu skupova podataka, analiza i simulacionih pristupa. Pored toga, jedan od prioriteta projekta sastojao se od jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta vezanih uz zgrade gotovo nulte energije.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević