Zatvoren put na mesec dana zbog dobrobiti životinja

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Cunningham)

Drugi po veličini grad, na novozelandskom Južnom ostrvu, zatvorio je popularni gradski put na čitav mesec kako bi se po njemu bezbedno kretao morski lav sa svojim mladunčetom.

Gradsko veće Dunedina napisalo je u objavi, na Fejsbuk stranici, da će na mesec zatvoriti put iznad gradske plaže kako bi se „specijalnim stanovnicima omogućilo da bezbedno koriste put“.

„Novozelandski morski lav i njegovo mladunče nastanili su se na golf terenu pored puta i sada ga redovno prelaze kako bi najbrže stigli do plaže“, saopštilo je Gradsko veće kako bi obrazložilo svoju odluku.

Stanovnici Dundelina mogu i dalje da koriste deo puta šetajući ili vozeći biciklo, ali je naglašeno da se, ukoliko dođe do susreta, morskim lavovima da prostora – najmanje 20 metara. Novozelandski morski lavovi su ugrožena i jedna od najređih vrsta morskih lavova na svetu.

Lučki grad, u kojem živi 120.000 ljudi, tokom letnjih meseci redovno zatvara svoje puteve kako bi omogućio bezbedan prelazak divljim životinjama, ali obično samo na dan ili dva.

Zatvaranje puta na mesec dana pozdravili su lokalni stanovnici, od kojih su mnogi urgirali na vlasti da ovu zabranu učini trajnom radi zaštite divljih životinja.

Morski lavovi su ugrožena vrsta na Novom Zelandu i često ih napadnu psi ili ljudi ukoliko im se previše približe.

Životinje, koje mogu težiti i do 200 kilograma, rađaju se u Dunedinu i njegovoj okolini još od 1993. godine. Od kada su se intenzivirali napori vlasti i stanovništva na zaštiti ove vrste, sezona parenja morskih lavova postala je sastavni deo letnje sezone ovog kraja – najmanje 20 mladunaca se očekuje samo ove godine.

Mladunci koji su se rodili u gradu kasnije se vraćaju da bi tamo na svet doneli i svoje potomstvo, pa su tako morski lavovi pronađeni kako šetaju po ograđenim pašnjacima, farmama ili pored auto-puta.

Prema Odeljenju za konzervaciju, na svetu je preostalo svega 12.000 novozelandskih morskih lavova i ta brojka se svakodnevno smanjuje. Ova životinja se suočava sa raznim pretnjama, počevši od ribolova, preko bolesti do nedostatka hrane i negativnog ljudskog uticaja.

Pre pandemije koronavirusa, turisti su redovno uznemiravali morske lavove dok su se sunčali na lokalnim plažama, zadirući tako u njihovo prirodno stanište zarad jednog selfija.

Maori (polinežansko domorodačko stanovništvo na Novom Zelandu) smatraju morske lavove „taonga“ (dragocenom) vrstom.

Pre godinu dana, 2019. godine, novozelandski političar razbesneo je nacionalne i međunarodne medije kada je lovačkim kopljem usmrtio morskog lava nazivajući životinju „besnom“ i „opasnom“ nakon što ga je pratila u vodi.

Jovana Canić