Zatvaranje četiri rudnika

Vesti | Srbija

resČetiri rudnika koja posluju u sastavu javnog preduzeća „Resavica“ za podzemnu eksploataciju uglja uskoro će biti zatvorena, dok će najmanje 1.500 radnika ostati bez posla, saznaje „Blic“. Istovremeno, dug ovog javnog preduzeća od 11 milijardi dinara pašće na pleća građana Srbije. Ovo je scenario koji će radna grupa Ministarstva privrede i Ministarstva energetike i rudarstva, pojačane ekspertima sa Rudarsko-geološkog fakulteta, predočiti Vladi Srbije do 31. maja.

Tada bi trebalo da se definiše status ove kompanije koja je svrstana u 17 privilegovanih preduzeća zaštićenih od stečaja. Četiri rudnika čije rudne rezerve su na izdisaju – Vrška Čuka, Bogovina, Ibarski i Senjski rudnici – staviće katanac na svoja vrata. Izvor „Blica“ iz Vlade kaže da je ovo opcija koja je najrealnija kako kompanija ne bi otišla u stečaj.

– Tačno je da je formirana radna grupa koja će mora da definiše platformu o isplativosti proizvodnje. Ne možemo više da poslujemo sa rudnicima koji nisu isplativi. Što se tiče viška radnika, o brojevima ne želim da pričam. Sve se sagledava, a država je maksimalno spremna da nam pomogne – kaže v.d. direktora resavice Stevan Dželatović za „Blic“. I ministar privrede Željko Sertić potvrđuje da se traže rešenja.

– Koordinator procesa je Ministarstvo energetike i rudarstva, ali i naše ministarstvo je uključeno u radnu grupu. Sve aktivnosti se vode u dogovoru sa MMF i Svetskom bankom, a do 31. maja radna grupa će izaći sa rešenjem za „Resavicu“ – kaže Sertić za „Blic“.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.blic.rs