Zašto Zrenjaninci ne žele fabriku automobilskih guma?

Kako prenosi Nova ekonomija, godinu dana od početka izgradnje, Gradska uprava Zrenjanina objavila je zahtev kineske kompanije Linglong da se proceni uticaj njihove buduće fabrike automobilskih guma na životnu sredinu. Nevladina organizacija Građanski preokret pozvala je građane da se uključe i dostave gradskoj upravi svoje mišljenje o izgradnji te fabrike.

Foto-ilustracija: Pixabay

Predstavnik Građanskog preokreta Dušan Kokot izjavio je tim povodom da je na delu pokušaj zaobilaženja ekoloških propisa u izgradnji fabrike.

„Pred nama je pokušaj da nam se na njivama prve kategorije, u neposrednoj blizini Rezervata prirode Carska bara, podigne gigantska fabrika automobilskih guma, uz zaobilaženje ekoloških propisa. Mi živimo u gradu koji više od decenije ne može da izađe na kraj sa smradom iz kafilerije. Sada je trenutak da nateramo nadležne organe da postupaju po zakonu, umesto što ga zaobilaze“, poručio je Kokot i pozvao građane da svoje mišljenje do 15. juna dostave Gradskoj upravi Zrenjanina.

Izgradnja fabrike guma kineske kompanije Linglong počela je pre godinu dana. Nakon što joj je Grad Zrenjanin poklonio zemljište od oko 100 hektara, proglašena je za buduću „najveću fabriku pod krovom u Srbiji“ u kojoj bi trebalo da se proizvodi 13 miliona automobilskih guma godišnje.

Mišljenje može da se pošalje na adresu: Gradska uprava grada Zrenjanina, Odeljenje za privredu, Odsek za zaštitu i unapređenje životne sredine, Trg slobode 10, 23000 Zrenjanin.

Povodom izgradnje kineske fabrike guma u Zrenjaninu, na Internetu je osvanula i peticija, kojoj se može pristupiti na sledećem linku.

Građanski preokret još jednom je ukazao na problem vode za piće u Zrenjaninu. Najavljene su i tribine na tu temu, koje bi trebalo da se održe krajem meseca.

Izvor: Nova ekonomija