Zašto svet gori?

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: NASA/Goddard Spaceflight Center

Dobar deo planete trenutno gori.
U Americi, divlji požari koji obaraju rekorde na zapadu zemlje su u jeku medijske pažnje. No, nova fotografija koju je objavila NASA pokazuje da je to samo delić ukupne slike i da trenutno svetom dominiraju požari.

Program NASA-e pod nazivom Worldview, skuplja fotografije sa satelita i tako skladišti niz važnih informacija o stanju planete Zemlje. U svojoj objavi NASA je naglasila da nisu nužno sve lokacije obojene crvenom bojom divlji požari .

„Izgleda da je najveća koncentracija požara trenutno u Africi,“ javili su iz NASA-e. „Ovo bi moglo da bude rezultat vatri koje poljoprivrednici pale kako bi regenerisali zemljište i rešili se nepotrebne flore“. „Iako vatra pospešuje useve za ispašu, divlji požari takođe proizvode dim i narušavaju kvalitet vazduha,“ dodali su.

Severna i Južna Amerika, kao i Australija imaju rasprostranjene požare po svojoj teritoriji, neki od njih obaraju rekorde po površini koju zahvataju. Oni su posledica globalnog zagrevanja i suša koje su rezultat klimatskih promena. Pogrešno upravljanje šumama takođe je jedan od razloga. „Za velike predele severne i zapadne Australije sezona divljih požara došla je čitava dva meseca ranije. Prema Australijskom birou za meteorologiju, kako se planeta bude više zagrevala ovakvi nekontrolisani divlji požari postajaće sve učestaliji.

Iz NASA-e su javili da nemaju tačnu informaciju kolika površina zemlje je zahvaćena požarima.

Milan Zlatanović

Izvor: livescience