Zašto Šveđani izbegavaju avio-letove

Vesti | Mobilnost | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Ferhat Deniz Fors)

Pad broja putnika na aerodromima Švedske od 4 odsto je velika retkost u Evropi, piše danas britanski BBC.

Više od 40 miliona ljudi proputovalo je lane kroz 10 aerodroma Švedske, a 2018. godine ih je bilo 42 miliona.

Pad broja putnika na domaćim linijama je veći za 9 odsto, prema podacima švedskog aerodromskog operatera „Swedavia“.

Do toga je došlo dok jača pokret nastao u Švedskoj za „sramoćenje korisnika aviona“.

Predstavnik kompanije „Swedavia“, Robert Plecin je rekao da postoji niz razloga za smanjenje, navodeći švedski porez na vazduhoplovstvo, stanje privrede, slabljenje švedske krune i javnu debatu o zagrevanju klime.

Pokret „Fligskam“ „sramota zbog leta“ nastao je u Švedskoj 2017. godine, kada je švedski pevač Stafan Lingberg obećao da više neće putovati avionom.

Švedska aktivstkinja za klimu Greta Tunberg dala je primer tako što je prošle godine prešla Atlantik jedrilicom s nultom emisijom zagađujućih gasova.

U septembru su analitičari banke „Sitigrup“ rekli da pojačana svest potrošača o globalnoj emisiji ugljen-dioksida već imala opipljiv efekat u Švedskoj i da bi mogla dovesti u pitanje dugoročni potencijal rasta čitave industrije.

Mnogi su odlučili da više ne putuju avionom što je javno, potpisima obećalo 22.500 Šveđana.

Poslednje prilike kada je broj putnika aviona opao u Švedskoj bile su drugačije: teroristički napadi 11. septembra u SAD i finansijska kriza.

Sem Švedske, Evropa još beleži porast broja putnika aviona. Ukupni podaci EU za 2018. godinu pokazuju rast na 1,1 milijardu putnika, sa jedne milijarde godinu ranije.

U Velikoj Britaniji je 2018. godine bilo više od 272 miliona putnika, a 2017. godine 264 miliona.

Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) kaže da sadašnja kretanja ukazuju da bi se broj putnika aviona mogao u svetu do 2037. udvostručiti na 8,2 milijarde. Očekuje se da će gradovi u Aziji po tome prestići evropske, piše BBC.

Izvor: Zelena Srbija