Zašto solarni paneli postaju sve jeftiniji?

Photo: Pixabay

Sunce je besplatno i dostupno svima ali tehnologija pomoću koje možemo da iskoristimo njegovu energiju nije.
Ova revolucionarna tehnologija otkrivena je 80-ih godina a sa masovnom proizvodnjom solarnih panela otpočeto je početkom novog milenijuma. Tada, su bili vrlo skupi da bi u poslednje dve decenije postepeno bili sve pristupačniji, što nam govori trenutna nabavna cena, koja varira od 100 eura pa naviše, u zavisnosti od proizvođača i jačine solarnih panela. Zašto je to tako?

Stručnjaci sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu pokušali su da daju odgovor na ovo pitanje.

Deo odgovora je očigledan. Tehnološki napredak, veća potražnja za solarnim panelima i veća konkurentnost na tržištu su faktori koji su imali pozitivan uticaj na cene, kao što to inače biva. Sa druge strane, sama tehnologija konvertovanja sunčeve u električnu energiju je postala efikasnija.

Ostali faktori, koji su manje očigledni jesu političkog karaktera. Intervencije vlada država u nameri da podrže ovu tehnologiju imale su značajan uticaj na pad cena. Vlade su davale subvencije i pokušavale da podstaknu upotrebu obnovljivih izvora energije raznim merama. „Politike i uredbe Japana, Nemačke, Španije, Kalifornije i Kine pospešile su rast tržišta i stvorile prilike za automatizaciju, napredak i širenje ove industrije,“ primetio je Gregori Nemet, stručnjak za politiku sa Univerziteta u Viskonsinu.

U svom istraživanju, stručnjaci su analizirali cene u razdoblju od  1980. do 2000. godine i zaključili su da je cena osnovnog modula opala za čak 97 odsto. Faktore koji su uticali na pad cena podelili su na „niske“ i „visoke“ faktore. Niski faktori podrazumevaju zakone tržišta i oni su slični za svaki tip industrije.

Bitniji su visoki faktori koji podrazumevaju uticaj države na industriju. Mere vlada odgovorne su za 60 odsto smanjenja cena kada je reč o visokim faktorima dok su državne investicije za istraživanja ove tehnologije odgovorne za 40 odsto smanjenja.

Ovaj tim istraživača smatra da je vrlo bitno da razumemo odnos između različitih uticaja koji imaju udeo u industriji obnovljivih izbora energije jer ćemo se na taj način osigurati da oni postanu pristupačniji i rasprostranjeniji.

„Ovi podaci pomažu nam da napravimo različite modele planskog tehnološkog napretka, od samog dizajna uređaja pa sve do zakona koji uređuju njihovu proizvodnju“, izjavio je Gregori Nemet.

Milan Zlatanović