Zašto se u japanskim selima postavljaju roboti-vukovi

Vesti | Svet

Japanski grad Takikava rasporedio je u okolnim naseljima robote u vidu vukova, u pokušaju da se uplaše medvedi koji postaju sve veća opasnost za meštane.

Predstavnici gradskih vlasti Takikave, na ostrvu Hokaido, nabavili su i postavili dva robota poznata po imenu „Monster volf“, pošto su od septembra, medvedi sve češće viđeni u okolnim naseljima.

Sve su češći neprijatni susreti seljana sa medvedima, što se nikada ranije u ovim krajevima nije dešavalo, prenosi Gardijan.

Susret sa ovom opasnom životinjom bila je prava retkost, ali je u poslednje vreme, odnosno, tokom tekuće godine, već zabeleženo više desetina napada, od kojih su se dva završila smrtnim slučajem.

Zato su vlasti prošlog meseca sazvale hitan sastanak kako bi se razmotrilo na koji način mogu da se spreče nemili događaji u budućnosti.

Jedan od načina koji su izabrale lokalne vlasti u Takikavi su roboti-vukovi. Neobični roboti imaju četiri noge, čupavo telo, plavu grivu i crvene oči koje sijaju.

Kada robot-vuk detektuje pokrete, pomera glavu, svetli očimai emituje zvuk koji liči na vučje zavijanje.

Inače, proizvođač ovih robota „Ohta seiki“ prodao ih je oko 70 od 2018. godine.

Zanimljivo je da je japanski vuk naseljavao centralne i severne delove zemlje, pre nego što je, pre više od jednog veka, izlovljen do izumiranja.

Iz gradskih vlasti Takikave, saopšteno je da medvedi postaju sve aktivniji i opasniji dok traže hranu pre nego što uđu u zimski san krajem novembra.

Smanjenje roda orašastih plodova ove godine možda je nateralo životinje da se odvaže i priđu bliže gradovima i selima u potrazi za hranom, navode u izveštajima lokalni mediji.