Zašto se noću u tajnosti sadi drveće kod Splita?

Foto: Wikipedia/Direktor

Noću u Splitu ne spavaju svi, naročito ne zaljubljenici u prirodu. U sitnim noćnim satima grupa ljudi pod imenom Zelena gerila kreće na Marjan da sadi drveće.

Marjan je brdo, poluostrvo i park šuma smešten na zapadnom delu splitskog poluostrva. U podnožju brda Marjan sa istočne strane nalazi se grad Split.

Ovu zanimljivu samostalno organizovanu akciju sproveli su u nameri da sačuvaju prirodnu lepotu svog rodnog mesta. Nezadovoljni načinom održavanja šumskog područja, kao i devastacijom prirodnog okruženja, otpočeli su sprovođenje svoje zelene misije, i to u strogoj tajnosti. Naime, niko, čak ni njihovi najbliži, ne znaju ko učestvuje u ovom tajnom noćnom pošumljavanju, niti su upoznati sa detaljima same misije. Zelena gerila i sa medijima stupa u kontakt samo putem društvenih mreža.

Ipak, broj učesnika raste. Kako kažu, počelo je njih desetak, a zatim se taj broj uvećao nekoliko puta od početka ove godine. Trenutno sade tri vrste stabala: alepski bor, čempres i hrast crniku, odnosno one vrste kojih tamo već ima. Tvrde da ništa ne rade „na svoju ruku“ već uz pomoć stručnjaka.

Cilj im je da ubrzaju pošumljavanje Marjana i da na taj način skrenu pažnju javnosti na brojne probleme kojima bi se trebalo pozabaviti na ovom području.

Za sada, kako kažu, zainteresovani sugrađani i svako ko ih podržava može da im se obrati preko društvenih mreža, te će oni odgovoriti na ponude koje se tiču donacija u vidu sadnica, novčane pomoći ili učešća u pošumljavanju.

Jelena Cvetić