Zašto protestuju meštani Belog Polja kod Pirota

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Bandura)

Meštani sela Belo Polje, kod Pirota, protestovali su zbog najave da će početi sa radom pogoni za odlaganje otpada od rabljenih ulja i za prečišćavanje zgure od cinka.

Belo Polje je selo sa najvećim brojem dece u pirotskom kraju. Zato, meštani upozoravaju da otvaranje pogona za preradu i skladištenje štetnih materija može imati dalekosežne posledice.

„Deca počinju da se iseljavaju, a veliki naraštaj mladih je bio tu. Već porodice sa decom idu“, kaže meštanka Julijana Todorov.

„Niko nas ništa ne pita, niti nas obaveštava, šta će da rade, kako će da rade. Pitali smo tu šta se radi, oni kažu čekamo dozvolu da možemo da montiramo. Evo ovde su postavili, montirali sve, samo se čeka dugme da se pritisne da se radi, zašto?“, pita se Svetislav Pešić.

„Kako ćemo mi da rešimo to, kad čovek uloži sada milione i milijarde ovde. Kako ćemo mi sutra, kad se pojavi problem to da zaustavimo. Pa, to ni država više ne može da zaustavi“, ističe još jedan meštanin Stanko Tričković. 

Ekološki aktivisti objašnjavaju da je u pitanju prečišćavanje zgure radi dobijanja cinka i odlaganje otpada od rabljenih ulja.

„Jako opasan materijal, pogotovu ako uzmemo u obzir da se Belo Polje nalazi na dva aktivna potoka i na starom melioracionom kanalu, koji vodi vodu kroz čitavo pirotsko polje. Znamo da su rabljena ulja konglomerat najgorih supstanci, na primer, akroleina koji nastaju sagorevanjem ulja u transforamtorima, u motorima i to je direktno toksičan i kancerogen materijal“, navodi ekološki aktivista Aleksandar Panić. 

U lokalnoj samoupravi Pirota, ističu da saglasnost za ove projekte daje Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Mi smo kao lokalna samouprava, na čijoj teritoriji se realizuje ovaj projekat, bili dužni da obaveštenje ministarstva prosledimo, da budemo tehnička podrška, da obezbedimo prostor za javnu prezentaciju“, kaže Bojan Pešić, načelnik za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost. 

Javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu je šestog novembra. Meštani Belog Polja i ekološki aktivisti najavili su učešće, ali i peticiju kojom će tražiti zabranu rada tih postrojenja.

Izvor: RTS