Zašto je Tajland prinuđen da preseli prestonicu?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Twitter (screenshot)

Prestonica Tajlanda možda više neće biti Bangkok. Nakon jučerašnjeg velikog zagađenja vazduha i drastičnog nivoa smoga, zbog kojeg se građanima savetovalo da ostanu unutra ili da nose zaštitne maske, premijer Prajut Can-Oca nagovestio je mogućnost da se prestonica preseli.

Smog nastaje kao rezultat prenaseljenosti grada i intenzivnog saobraćaja. Razvija se kad sitna prašina iz vozila i sa građevine dospe u kontakt sa vlažnošću u vazduhu.

Lako se disanjem unosi u organizam, a nakon što dospe u krvotok, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i oštećenje respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Još jedan od razloga zbog kojih se savetuje prebacivanje prestonice jeste i veliki problem prenaseljenosti u gradu.

Foto-ilustracija: Unsplash (William Manuel Son)

Prebacivanje prestonice predstavlja zahtevan poduhvat i potrebno je pronaći grad koji nije daleko, ali voditi računa i da samo „preseljenje“ ne bude skupo. Drugi vid rešenja prepoznaje se u raseljavanju u šire područje Bangkoka, kako bi se smanjila gužva u samom gradu.

Nije prvi put da se ovo pitanje pokreće na Tajlandu. I prethodni ministar Taksin Šinavatra se bavio tim problemom i razmatrao mogućnost prebacivanja prestonice oko 100 kilometara dalje.

Tajland bi ovim mogao postati druga država u jugoistočnoj Aziji koja seli prestonicu. Indonezija će takođe biti prinuđena da to učini jer sadašnja prestonica Džakarta vodi borbu sa prenaseljenošću i zagađenjem, a problem predstavlja i spuštanje nivoa mora i bojazan da bi ostrvo Java, na kojem se nalazi, moglo da potone.

Već je izabrana nova lokacija – provincija Istočni Kalimantan na ostrvu Borneo, a samo premeštanje će morati da sačeka 2024. godinu.

Jelena Cvetić