Zašto je sve više azila za životinje u Americi – prazno?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Usled smanjenog broja ljudi na ulicama širom sveta, zbog zatvaranja u njihova četiri zida u jeku pandemije KOVID-19, životinje slobodno lutaju brojnim svetskim gradovima. Tako su park u Tel Avivu (Izrael) zauzeli šakali, Njujorčane tokom odlaska u kupovinu mogli bi da prepadnu pacovi, a i divlje svinje i srne sa Mokre gore su se osmelile, tvrde naši čitaoci koji su ih spazili kako predveče prilaze tamošnjim kućama. Broj divljih životinja u naseljenim oblastima je, izgleda, obrnuto proporcionalan broju pripitomljenih životinja u američkim azilima. Dok prvi beleži rast, drugi se smanjuje.

Tokom prethodnih mesec dana, mnoga skloništa za napuštene pse i mačke imaju i do deset puta više zainteresovanih udomitelja nego inače, što doprinosi njihovom ubrzanom pražnjenju.

Povećano interesovanje za kućne ljubimce u Sjedinjenim Američkim Državama objašnjava se dugim boravkom stanovnika u domovima i potrebom da snize nivo stresa kroz druženje sa krznenim bićima.

Direktorka marketinga u azilu Muddy Paws iz Njujorka naglasila je da je nemogućnost pronalaženja psa za nekoga „problem koji je odličan“.

Želja Amerikanaca za maženjem sa životinjama je dovela i do skoka potražnje artikala za njihovu ishranu i igru.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da ne postoji dokaz da psi i mačke mogu da se zaraze novim koronavirusom.

Jelena Kozbašić