Zašto je izlivanje dizel goriva opasnije od izlivanja nafte?

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

U Rusiji je nedavno proglašeno vanredno stanje zbog izlivanja oko 5 miliona galona dizel goriva na severu zemlje, blizu arktičkog grada Norilsk.

Foto: Facebook (screenshot)

Izlivanje nafte izazvalo je ogromnu ekološku katastrofu kako se gorivo slilo u reke i u zemlju, predstavljajući pretnju za živi svet u okolini. Stručnjaci smatraju da će se posledice ovog događaja osećati decenijama.

Kako objašnjavaju, izlivanje dizel goriva znatno je opasnije od izlivanja sirove nafte. Sirova nafta se može očistiti pomoću dizalica i odgovarajuće opreme i na taj način ukloniti iz vode, dok je sa dizelom situacija nešto drugačija. U momentu kada se nađe u vodi, živi svet u njoj nalazi se u omotaču jakog ugljovodonika, zbog čega je opasnost od smrtonosnog ishoda viša, a šteta je daleko dugotrajnija.

Ipak, nije sigurno na koji način bi se ovo izlivanje u Arktik moglo razvijati i manifestovati. Pre svega, teže je ispratiti uticaj na ekosisteme, zbog samog pristupa ledenom području i ograničavajućeg broja luka, puteva i aerodroma i generalno siromašne infrastrukture. Pri tom, stručnjaci nemaju dovoljno podataka o „ponašanju“ Arktika kada je reč o izlivanju goriva.

Matična kompanija „Nornickel“ objavila je da je nesreća koja se dogodila verovatno posledica popuštanja strukture rezervoara za gorivo koji se srušio, a usled nebično visokih temperatura, permafrost – debeli sloj zemlje ispod površine koji je zamrznut tokom cele godine – počeo je da popušta.

Ukoliko se topljenje permafrosta usled viših temperatura nastavi, a pri tom u narednom periodu godine sve je aktivniji brodski saobraćaj na severu između Evrope i Azije, moguće je pomeranje tla što stvara dodatnu opasnost od urušavanja novih količina goriva iz brodova.

Jelena Cvetić