Zašto Japanci za Olimpijadu uvode letnje računanje vremena, 67 godina nakon ukidanja?

Evropska unija je u februaru ove godine započela proces ukidanja „pomeranja sata“.

Uvođenje takozvanog letnjeg računanja vremena izvorno je predloženo radi uštede energije, ali su mnoga istraživanja pokazala da je uzročno-posledična veza između dva navedena procesa gotovo nepostojeća. Mnogi stručnjaci ističu kako je ova ideja zastarela i da je imala smisla u prošlosti kada su se u večernjim satima koristile sveće, ali ne i danas. Pored toga, sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme i poremećaje spavanja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Japanci su se radosti zbog „sata više spavanja“ i nerviranja zbog „sata manje“ zbog pomeranja sata lišili 1952. godine kada su uveli standardizovano vreme.

Nakon 67 godina, 2019. ovu praksu mogli bi da promene. I to zbog Olimpijade čiji su domaćini 2020.

Ali zašto?

Letnje računanje vremena vidi se kao način da se izađe na kraj sa nepodnošljivim vrućinama sa kojima se leti bori ova azijska, ostrvska zemlja.

Ove godine Japan se suočio sa toplotnim talasom smrtonosnih razmera. On je, tokom tri meseca, sa sobom odneo 120 života, a čak 57 hiljada ljudi bilo je zbrinuto u bolnicama sa simptomima toplotnog udara, zaključno s krajem prethodnog meseca.

Letnje olimpijske igre počinju 24. jula 2020. godine u Tokiju, prestonici Japana.

Kada bi se časovnici pomerili dva sata unapred, maraton koji je npr. na rasporedu u 7 sati ujutru – počinjao bi u 5, pre promene vremena – dakle, u hladnije doba dana, čime bi se izbeglo negativan uticaj koji bi visoke temperature mogle da imaju na zdravstveno stanje sportista.

U cilju da se japanski narod, nenaviknut na promene sata, prilagodi na letnje računanje vremena, ono bi bilo uvedeno već tokom juna, jula i avgusta naredne godine, a potom i 2020.

Premijer Japana Šinzo Abe (da, to je onaj političar koji je i u dobru i u zlu uz svoj narod i koji je za vreme poplava otkazao svoje putovanje u Evropu) naložio je svojoj stranci, Liberalno-demokratskoj partiji, da o ovom pitanju prikupi mišljenje javnog mnjenja.

Jelena Kozbašić