Zašto Amazonija sve više gori?

Čini se da je prašuma u Amazoniji uvek „pod lupom“, naročito kad se uzme u obzir činjenica da predstavlja jednu  od najznačajnih oblasti kad je reč o borbi protiv klimatskih promena pročišćavajući vazduh apsorbovanjem ogromnih količina ugljen-dioksida, dok je istovremeno izuzetno ugrožena.

Foto: Wikipedia/Jorge.kike.medina

Pored konstantnog krčenja šume zarad pravljenja prostora za uzgoj poljoprivrednih dobara i razvoj stočarstva, Amazonija se svake godine nalazi pod pretnjom šumskih požara.

Čak 60 odsto prašume pripada teritoriji Brazila. Ipak, u ovoj zemlji beleži se sve više požara na teritoriji Amazonije, a naučnici procenjuju da je broj požara u julu ove godine povećan za oko 55,6 odsto u odnosu na prosečan broj požara u julu u periodu od 2010. do 2019.

Takođe, požari tokom meseca juna su takođe bili u porastu 2020, i to za gotovo 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i za oko 36 odsto u odnosu na period 2010-2019.

Samo tokom ove godine spaljeno je više od 13.000 kvadratnih kilometara Amazonije na prostoru Brazila, odnosno površina osam puta veća od Londona.

Pored toga, zabeleženo je da je ovogodišnja sušna sezona znatno izraženija i da je temperatura voda severnog Atlantika povišena, što uglavnom uslovljava manje padavina u južnom predelu Amazona.

Broj šumskih požara povećan je i u Kolumbiji, Peruu i Venecueli.

Jelena Cvetić