Zaštita životne sredine zajednički interes Srbije i Grčke

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa ambasadorom Republike Grčke u Republici Srbiji Eliasom Eliadisom. U prijateljskom razgovoru razmatrana su aktuelna pitanja, razmenjena iskustva i konstatovane velike mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Siguran sam da bi odlične političke odnose, koji postoje između dve države, trebalo da prate i odlični odnosi i u ostalim oblastima, a ja garantujem da će tako biti u oblasti zaštite životne sredine, rekao je Trivan. Srbija i Grčka su suštinski faktori razvoja i stabilnosti Balkana, i postoji mogućnost razvijanja saradnje na svim poljima naglasio je ministar. Jačanje regionalne saradnje u borbi protiv klimatskih promena, moguće zajedničke akcije na povećanju površine pod šumama u regionu, samo su neke od mogućnosti koje su u zajedničkom interesu obe zemlje. Zaštita životne sredine sadrži i razvojne kapacitete, a podrška privatnoj inicijativi i investicijama u ovoj oblasti, doprineće razvoju „zelene ekonomije“ u regionu, sveukupnom napretku i kvalitetnijem životu ljudi, istakao je.

Životna sredina prožima sve pore života i ekonomije istakao je ambasador, nakon što je pohvalio osnivanje posebnog ministarstva za poslove zaštite životne sredine u Srbiji.

Na zajedničkom sastanku dogovorene su dalje aktivnosti na jačanju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, a posebno u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević