Zaštita životne sredine jedan od prioriteta kompanije „Ziđin“

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa generalnim direktorom kompanije „Srbija Ziđin Koper“, koja je većinski vlasnik RTB Bor, Đian Simingom.

Mihajlović je istakla da je reč o jednoj od najvažnijih investicija u zemlji i izrazila očekivanje da će biti definisana strategija razvoja obe kompanije, jer je investiranje i u „Ziđin Koper“ i u „Ziđin majning“ za nas od izuzetnog značaja.

Ona je rekla da je Ministarstvo tu da podrži tekuće projekte, investicije i planove te kompanije za zaštitu životne sredine, i da želi da se projekti sprovode brže i efikasnije.

Prema njenim rečima, svima je stalo do toga da imamo što više uspeha i da napravimo dobre rezultate jer je to u interesu i naše države i kineske kompanije.

Đian Siming je izrazio zahvalnost na podršci Vlade i Ministarstva na projektima koje kompanija realizuje u Srbiji i najavio da „Ziđin Koper“ planira da investira u našu zemlju 1,26 milijardi dolara, dok ukupne planirane investicije ove i kompanije „Zijin majning“ iznose više od tri milijarde dolara.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Do sada smo u RTB Bor uložili 640 miliona dolara. Pored aktivnosti na proširenju i sanaciji postrojenja, ulažemo u zaštitu životne sredine i unapređujemo uslove i bezbednost na radu. Zasadili smo više od 56.000 sadnica u industrijskoj zoni, a za 88 odsto smanjili povrede na radu u ovoj godini“, precizirao je Siming.

Prema njegovim rečima, ova multinacionalna kompanija posluje u deset zemalja sveta, a u Kini je jedna od najvećih baza za proizvodnju zelene energije.

Zaštita životne sredine jedan je od naših prioriteta i na tome radimo i u Srbiji. Vaša podrška u efikasnijoj realizaciji projekata nam je važna, rekao je Đian Siming.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o trenutnim projektima – proširenju kapaciteta na površinskom kopu Veliki krivelj i aktivnostima na izgradnji novog flotacijskog postrojenja na površinskom kopu Južni revir, Majdanpek.

Izvor: Vlada Srbije