Zaštita životne sredine je idealna prilika za razvoj odnosa Italije i Srbije

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan primio je prošlog petka u kurtoaznu posetu novoimenovanog ambasadora Republike Italije u Beogradu NJ.E. Karla Lo Kaša, i tom prilikom razgovarao o mogućnostima razvijanja saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Ambasador Lo Kašo predložio je  da se, na osnovu odlične saradnje i dobrih odnosa sa Srbijom, intenzivira i proširi saradnja sa našom zemljom u oblasti zaštite životne sredine na institucionalnom nivou.

Lo Kašo je naročito naglasio podršku svoje zemlje Srbiji u pridruživanju Evropskoj uniji.

– Naše strateško partnerstvo podrazumeva da podržavamo i pratimo Srbiju na njenom evropskom putu. Srbija u tome beleži napredak, i postala je faktor stabilnosti u regionu. Iako su pregovori složeni i teški, Srbija ima kapacitet da ih završi sa uspehom.  Oblast zaštite životne sredine je sektor delovanja koji će dodatno osnažiti duh integracija. Voleo bih da našoj dosadašnjoj dobroj saradnji dodamo neku novu oblast, a zaštita životne sredine je idealna prilika, naglasio je ambasador Lo Kašo.

Ministar Trivan  izrazio je zahvalnost Italiji na pomoći i podršci koju ukazuje Srbiji kao njen strateški partner, i veliku zainteresovanost za proširenje bilateralne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ne samo na najvišem, već na svim nivoima, od institucija do pojedinaca.

Naglašavajući tradicionalno dobre odnose dve zemlje, Trivan je rekao da je ekologija oblast gde Italija poseduje značajna znanja i iskustvo koji bi bili dragoceni za napredovanje Srbije u ostvarivanju evropskih standarda.

Italija pruža punu podršku pridruživanju Srbije evropskoj zajednici, a na nama je da tu podršku valorizujemo na praktičan način, kroz pomoć administraciji i procedurama, uključujući pomoć u izradi projekata i dostupnosti fondova, istakao je Goran Trivan i dodao da je za nas je Italija jedna od najvažnijih evropskih zemalja, naš izvanredni ekonomski partner čija podrška nam je izuzetno značajna, a razvijanjem saradnje u oblasti zaštite životne sredine odnosi će dodatno ojačati.

Trivan je naglasio da je zaštita životne sredine oblast sa neograničenim prostorom za saradnju, a usavršavanje i obrazovanje naših stručnjaka bi moglo da bude primer takvih vidova saradnje, veoma značajnih za nas.

Na sastanku je dogovoreno da se, u cilju osnaživanja i proširenje saradnje Italije i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, održe radni susreti ministarstava dve zemlje zaduženih za poslove zaštite životne sredine, kako bi se usaglasili detalji potpisivanja Memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Milisav Pajević