Zaštita životne sredine i ublažavanje posledica klimatskih promena zajednički zadatak institucija, struke i organizacija civilnog društva

Srbija | Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da ćemo kao država uspeti da zaštitimo životnu sredinu i ublažimo posledice klimatskih promena samo ako ujedinimo snage i znanja institucija, struke, organizacija civilnog društva. On je to poručio na Petoj sednici Zajedničkog konsultativnog odbora kojeg čine predstavnici Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i socijalnih partnera, kao i drugih organizacija civilnog društva u Srbiji (EU-Serbia, Civil Society Joint Consultative Committee).

Ovo telo, koje je osnovala Vlada Republike Srbije, zaduženo je za praćenje realizacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pružanje pomoći Savetu za stabilizaciju i pridruživanje u promovisanju dijaloga i saradnje između socijalnih partnera i drugih organizacija civilnog društva u EU i Srbiji.

Ističući značaj zaštite životne sredine i očuvanja prirode, ministar Trivan je naglasio da je pošumljavanje najefikasniji i najjeftiniji način za ublažavanje klimatskih promena i dodao da će Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno raditi na tome. On je zahvalio organizacijama civilnog društva i medijima na tome što su doprineli osnivanju posebnog ministarstva za resor zaštite životne sredine.

Centralna tema sednice, održane u Palati Srbija, bila je uticaj klimatskih promena. Sednici su prisustvovali brojni predstavnici organizacija civilnog društva, sindikata, Delegacije Evropske unije u Srbiji i dr.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević