Zaštita prirodnih dobara jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine

U Somboru je 14. juna 2017. godine održana prezentacija Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“.

Ministar zaštite životne sredine gospodin Goran Trivan izjavio je da je Srbija jedno od 40 najvrednijih područja na planeti kad je u pitanju bioidiverzitet i to bogatstvo mora da se sačuva. Činjenica da je ovo područje upisano u UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere nikako ne može da šteti ljudima koji žive u ovom kraju, a koliko će to umeti da iskoriste – to je drugo pitanje, istakao je ministar Trivan. Prema njegovim rečima, ministarstvo će, u skladu sa mogućnostima i zakonom, pomagati u upravljanju ovim područjem i u uspostavljanju dobre komunikacije i saradnje između upravljača i lokalnog stanovništva ovog prelepog dela naše zemlje.

On je dodao da se u zaštiti prirodnih dobara ne može raditi od slučaja do slučaja, kao i da se briga o njima ne sme prepuštati samo lokalnoj samoupravi ili nevladinim organizacijama. Nevladin sektor je decenijama veoma zdušno i sihnrono skretao pažnju državi na neka područja koja je zaista bilo neophodno zaštititi. Ambicije našeg ministarstva su da podstaknemo i zaštitu u već postojećim zaštićenim područjima, a ići ćemo ubrzanim korcima i ka zaštiti onih područja koja to zaslužuju, ali koja do sada nisu valorizovana, podvukao je ministar Trivan. Naveo je i da će zaštita prirodnih područja biti u vrhu tema kojima će se baviti novoosnovano ministarstvo na čijem je čelu.

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje” deo je „Evropskog Amazona” koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava: Prostire se na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara.

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“ doneo je odluku 14. juna 2017. godine tokom zasedanja u Parizu da Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević