Zaštićena šumska područja su „Film Friendly“

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: JP „Vojvodinašume“

JP „Vojvodinašume“ dobitnik je sertifikata „Film Friendly“ koji dodeljuje Srpska filmska asocijacija (FilminSerbia) i ovim je preduzeće sertifikovalo sva zaštićena područja kojima upravlja kao lokacije za snimanje koje su dostupne filmskim produkcijama.

Sve fotografije se nalaze u bazi lokacija „FilminSerbia“. Preduzeće je uspostavilo jasne procedure u pogledu zahteva za snimanje, koje obuhvataju dobijanje saglasnosti koju izdaje JP „Vojvodinašume“. Da bi se dobila saglasnost za snimanje, neophodno je zahtev dostaviti elektronskim putem na email: sanela.milosevic@vojvodinasume.rs.

Cenovnik korišćenja zaštićenih područja u svrhu snimanja reklama, spotova, serija, i filmova definisan je Zakonom o naknadama.

Mnoga naša zaštićena područja posebno su zanimljiva, pa je tako na Obedskoj bari sniman film „Intrigo“, u Koviljsko-petrovaradinskom ritu film „Živ čovek“, dok je najviše filmova snimljeno u Deliblatskoj peščari – „Sveti Đorđe ubiva aždahu“, „Belo odelo“, „Mač osvete“ i mnogi drugi.

Šumske lokacije i njihova raznovrsnost jedna su od atraktivnih mogućnosti za snimanje u Srbiji, zbog čega Srpska filmska asocijacija, od početka Film Friendly programa, razvija saradnju sa nacionalnim parkovima, rezervatima prirode i daje preporuke za odgovorno korišćenje ovih lokacija od strane filmskih ekipa.

Izvor: JP „Vojvodinašume“