Zaštićena područja ključni prioriteti Republike Srbije

Srbija | Održivi razvoj

Zastitna životne sredine

U Sloveniji u Piranu 5. marta 2015. godine održan je Prvi sastanak Tematske upravne grupe za Treći stub – Očuvanje, zaštita i poboljšanje kvaliteta životne sredine. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Sektora za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

U okviru sastanka navedeno je da su prekogranična zaštićena područja jedan od ključnih prioriteta Republike Srbije kada je reč o zaštiti životne sredine, kao i da je za njihovo dobro upravljanje potrebno efikasno promovisati nova partnerstva između relevantnih organa uprave, međunarodnih globalnih i regionalnih sekretarijata iz oblasti životne sredine i regionalnih organizacija koje su aktivne u ovoj oblasti. Osim toga, predstavljena su i zajednička iskustva koja su promovisana kao alat za zaštitu Jadranskog i Jonskog regiona, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, kao i predstavnici Evropske komisije i drugih institucija i organa Evropske unije.

Sandra Jovićević

foto: news.az