Zasedao Energetski komitet Republike Srbije i Republike Srpske

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ bio je domaćin zasedanju Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske u hidroelektrani „Zvornik“.

Nakon sastanka, Grčić je zajedno sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije i Petrom Đokićem, ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske obišao pogone HE „Zvornik“.

Na sednici je dogovoreno da Srbija i Republika Srpska zajedno grade hidroelektrane „Foča“ i „Paunci“ na Drini i taj dogovor bi trebalo da bude verifikovan 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.

– Prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dve nove hidroelektrane na Drini trebalo bi da budu završene do kraja 2018. godine. „Elektroprivreda Republike Srpske“ treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a u međuvremenu radiće se na ostalim pitanjima, rekao je Antić.

Plan je da se na Drini izgrade dve hidroelektrane snage oko 95 megavata.

– Vrednost investicije je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS biće zaduženi za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana, istakao je Antić.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske rekao je da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“.

– Trenutno smo u završnoj fazi priprema pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i sada planiramo zajedničku gradnju još dve nove hidroelektrane. Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećeni daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa, rekao je Đokić.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju pitanja u odnosima „Srbijagasa“ i „Gas prometa“, koji imaju zajedničku imovinu.

Sastanku su prisustvovali i Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“, Radmila Čičković, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“, Milomir Draganić direktor preduzeća „Gas promet“, Savo Bezmarević, izvršni direktor JP EPS za proizvodnju energije i Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije EPS-ovog ogranka „Drinsko-Limske XE“.

Milisav Pajević