Zasađeno deset drvorednih stabala u Skadarskoj ulici

Vesti | Srbija

Foto: Grad Beograd

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” saopštilo je da je banka „Poštanska štedionica” povodom proslave jubileja donirala gradu ukupno deset drvorednih stabala, koja su zasađena juče.

Stabla je, uz pomoć radnika „Zelenila”, zasadilo rukovodstvo banke i izvršni direktor za operativne poslove ovog javnog komunalnog preduzeća Nataša Šišaković.

– Deset sadnica koje su proizvedene po najvišim standardima rasadničarske proizvodnje i kvaliteta, prsne širine 25 centimetara i visine 2,2 metra, čine deo celine na kojoj se radi u Skadarliji. Ovim sadnicama dobiće se funkcionalni i vizuelni efekat. Izuzetno nam je drago što smo deo projekta realizovali sa „Poštanskom štedionicom”. U sklopu rekonstrukcije dela Skadarske ulice, JKP „Zelenilo – Beograd” izvršiće sadnju 39 novih visokokvalitetnih drvorednih sadnica. Na ovaj način znatno će se unaprediti kako ekološki tako i estetski segment kvaliteta ambijentalne celine Skadarske ulice. Uređenje se izvodi i u okolnim ulicama u kojima je takođe predviđena sadnja drvorednih sadnica lišćara, istakla je ovom prilikom Nataša Šišaković.

Rekonstrukcija ovih ulica predviđa izradu betonskih podkonstrukcija za sadna mesta drvorednih sadnica i izradu dekorativnih bordura od granitne kocke oko svakog drvorednog stabla.

– Na taj način se reguliše usmeravanje korenovog sistema drvorednih stabala i time izbegava kontakt sa instalacijama, zastorima i objektima. Svaka drvoredna sadnica imaće ugrađen i zalivni sistem „kap po kap”, pojasnila je Šišakovićeva.

Banka „Poštanska štedionica” poklonila je šest stabala lipe koja su zasađena u Skadarskoj ulici i četiri stabla bagrema sa kišobranastom formom krošnje, koja su zasađena u Ulici Emilijana Josimovića.

– Naša misija je stvaranje, održavanje i uvećanje vrednosti za akcionare, klijente i društvo u celini. Kao državnoj banci veoma nam je važno da budemo društveno odgovorni prema zajednici u kojoj poslujemo. Današnja sadnja stabala mali je doprinos Beogradu, izjavio je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora banke.

Položaj novih sadnih mesta je uz regulacionu liniju ulice do kamenog ivičnjaka, čime se postiže da trasa postojećih stabala ostane nepromenjena, a da su drvoredna stabla maksimalno odmaknuta od fasada objekata, ostavljajući istovremeno slobodnu širinu trotoara za kretanje pešaka.

S obzirom da drvoredi predstavljaju jednu od najvažnijih kategorija javnog zelenila, sadnice kojima se izvodi ozelenjavanje ovih ulica su „školovane” u rasadniku, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim gradskim uslovima sredine.

Vrednost svakog novog stabla ogleda se u nizu funkcija koje vrši u gradskoj sredini. JKP „Zelenilo – Beograd” svakodnevno radi na tome da građanima Beograda poboljša uslove života u urbanizovanoj sredini, a možda najvažniji posao koji ovo preduzeće radi jeste nega postojećih i sadnja novih stabala u gradu.

Tokom 2018. godine, Beograd je postao bogatiji za 4.500 novih stabala. Koliko je JKP „Zelenilo – Beograd” odlučno u nastojanjima da očuva i poveća zeleni fond u gradu, govori činjenica da broj stabala koji će biti zasađen neprestano raste, pa je u toku 2019. godine planirana sadnja novih pet hiljada stabala, dodaje se u saopštenju.

Milisav Pajević