Zaposleni u kompaniji Amazon izlaze na globalni klimatski štrajk

Foto: Facebook (screenshot)

Više od 1.000 zaposlenih u kompaniji Amazon, jednom od svetskih giganata u polju tehnologije, sa sedištem u Sijetlu i oko 45.000 zaposlenih, podržaće globalni klimatski štrajk planiran za 20. septembar. Ovo je prvi put otkako je kompanija osnovana da njeni zaposleni štrajkuju.

Globalni klimatski štrajk organizovao je pokret „Fridays for Future“Greta Tunberg, koji predvode štrajkove školaraca. Njihove glavne premise su: „Zašto učiti za budućnost, kad je možda neće ni biti?“ i „Zašto uložiti mnogo truda u obrazovanje kad naše vlade ne slušaju obrazovane ljude?“

Učešće u velikom štrajku zaposlenih u Amazonu preraslo je u organizaciju pod nazivom „Zaposleni u Amazonu za klimatsku pravdu“. Organizacija je zaposlenima poslala cirkularni mejl preko kojeg su mnogi potvrdili svoje učešće. Pozivalo se na preduzimanje mera u borbi protiv klimatskih promena. Ipak, u maju je ugašena rezolucija koja je propagirala agresivniju klimatsku politiku.

Protest je najavljen početkom septembra i više od 1.000 radnika je potvrdilo svoju podršku i izlazak.

U septembarskoj šetnji postaviće tri zahteva:

Zaposleni veruju da Amazon može imati snažan uticaj na ostale kompanije i na brojne pojedince, videvši ga na liderskoj poziciji kada je u pitanju ovaj problem. Nadaju se da će njihovo učešće u masovnom protestu uticati na iniciranje aktivnosti službenika na rukovodećim položajima u Amazonu.

Mnogi su složni u tome da žele da rade za kompaniju koja klimatske promene shvata kao ozbiljan problem.

Jelena Cvetić