Započeta modernizacija Paraćinskog vodovoda

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Završena je četvrtina projekta modernizacije Paraćinskog vodovoda koju finansiraju Vlada Nemačke i Evropska Unija.

Cilj ovih investicija je da se obezbede dovoljne količine vode i da se modernijim praćenjem sistema vodosnabdevanja izbegnu gubici na mreži.

Direktor vodovoda Nebojša Simić je rekao da se vrši zamena i postavljanje mernih uređaja za protok vode tamo gde je to potrebno kako bi se utvrdilo koliko je vode prošlo kroz pojedine delove, kao i bušenje dva bunara. Postavljena su dva merača na glavnom izvoru na Karađorđevom brdu i jedan merač protoka od rezervoara prema Ćupriji.

U toku su i finalni radovi na bušenju dva bunara koje Vodovod gradi iz sopstvenih sredstava. Njihova vrednost iznosi više od 11 miliona dinara.

Projekat podrazumeva i zamenu glavnog cevovoda u dužini od 9,5 kilometara, rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada i još nekoliko aktivnosti koji će rešiti probleme gubitka vode i čestih kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži.

Ovaj projekat se izvodi iz kredita Nemačke Razvojne banke KfW i u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture. Završetak radova planiran je za 2023. godinu.

Prognozira se da će, rešavanjem svih poteškoća, Paraćin imati za oko 20 odsto više vode.