Započet projekat „Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola“

Srbija

ministarstvo-poljoprivrede rtv.rs

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je krajem prošle nedelje započeta realizacija projekta „Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola“ u seoskim sredinama Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Cilj projekta je izvršavanje analize situacije pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji dece u osnovnim školama, kao i sanitarni nadzor objekata u ruralnim područjima Šumadije i Pomoravlja sa preliminarnom procenom investicije i obezbeđivanje izgradnje institucionalnih kapaciteta za zdravstvenu ispravnost vode za piće i sanitacije u školama, uključivanjem u razvojne procese izabrane predstavnike lokalnih relevantnih institucija i zainteresovanih strana. Kako je saopšteno, ciljevi se realizuju kroz razvoj pilot metodologije, izbor reprezentativnih primera osnovnih škola u seoskim sredinama na teritoriji, kako bi se omogućilo repliciranje i diseminacija projekata na ceo region i druge oblasti u zemlji i kako bi se obezbedila održivost projekta.

Istaknuto je da su do sada identifikovane ciljne seoske osnovne škole, definisana je metodologija za implementaciju, kriterijumi, parametri za analizu, izvršena je procena nedostataka relevantnih informacija u odnosu na trenutno stanje sa očekivanim rezultatom koji će se postići tokom sledeće godine.

Projekat implementira Regionalna agencija za razvoj, a učestvuje 329 osnovnih škola. Vrednost projekta iznosi 105 hiljada evra.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs

izvor: eko.minpolj.gov.rs