Zaplenjeno gotovo 4 kilometara ribolovne mreže u Vojvodini

Foto: JP „Vojvodinašume“

U okivru svakodnevnih aktivnosti JP „Vojvodinašume“ preduzima sve, zakonom propisane radnje, kako bi se riblji fond sačuvao i unapredio, pre svega, radom ribočuvarske službe, a u cilju što efikasnijeg sprečavanja svih protivpravnih radnji na ribolovnim vodama i to u skladu sa programom upravljanja delovima ribarskih područja „Srem“, „Banat“ i „Bačka“ i ribarskih područja u okviru zaštićenih područja.

Ribarska područja „Labudovo okno“ i „Banat“ i pored zabrane ribolova zbog mresta, našla su se na meti ribokradica. Zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo Željko Sušec, obraćajući se medijima, istakao je sledeće:

„Od januara do marta ove godine, ribočuvarska služba JP „Vojvodinašume“ zaplenila je 3800 metara mreže, a već u prvoj nedelji aprila, 4500 metara. Kao javno preduzeće koje upravlja ovim ribolovnim područjem, trudimo se da omogućimo što kvalitetniji privredni ribolov svima koji za to imaju plaćene dozvole, ali i da zaustavimo svaki pokušaj nanošenja štete ribljem fondu“.

„Samo za jednu noć, ribokradice izvade ribu u vrednosti i do 1.500 evra, čime se nanosi ogromna šteta ribljem fondu. Posebno, kada to rade u vremenu mresta, reprodukcije svih vrsta riba, onda je to vrlo nehumano“, rekao je izvršni direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo JP „Vojvodinašume“ Branislav Stankov.

Foto: JP „Vojvodinašume“

U akciji kontrole ribarskih područja učestvovali su i predstavnici Inspekcije za zaštitu životne sredine AP Vojvodine. Tim povodom, načelnik Inspekcije Nemanja Ivanović naglasio je da najveći problem predstavlja činjenica da su ribokradice dobro organizovane, vrlo inovativne u svojim metodama, ali i to da poseduju savremene alate i tehnološka sredstva. I pored toga, kako je rekao, rad ribočuvara je na vrlo zadovoljavajućem nivou.

Kontrolu je izvršilo 25 ribočuvara iz sva četiri Šumska gazdinstva JP „Vojvodinašume“ i to na 60 kvadratnih kilometara vodene površine. Zaplenjeno je skoro 4 kilometra ribolovne mreže. U toku prošle godine, ribočuvari Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo zaplenili su 1.208 mreža, dužine 50 km i 370 bubnjeva, koji spadaju u zabranjeni ribarski alat.

Izvor: JP „Vojvodinašume“