Zamena javne rasvete u selima u opštini Paraćin

Foto-ilustracija: Unsplash (Zachary Staines)

Zamena javne rasvete u selima paraćinske opštine, nastavlja se naredne nedelje u Plani, gde je veći deo posla već završen. Prethodno, rasveta je zamenjena u Donjem Vidovu i Buljanu. Radovi se izvode po programu održavanja javne rasvete Direkcije za izgradnju, u cilju dugoročnijeg rešavanja jednog od najčešće prijavljivanih komunalnih problema u seoskim mesnim zajednicama – kvarova na javnoj rasveti i ušteda koja se ostvaruju zamenom živinih LED svetiljkama.

Direkcija je, za kredit potreban za zamenu 6.112 sijalica u svim selima paraćinske opštine, konkurisala i potpisala ugovor sa Evropskom razvojnom bankom koja 80 odsto sredstva ukupne vrednosti projekta plasira preko korespondentnih banaka u Srbiji. Ugovor sa opštinom usvojen na poslednjoj sednici Skupštine, predstavlja garanciju, a kako objašnjava direktor Direkcije, Aleksandar Milojković, po osnovu smanjena troškova javne rasvete, u budžetu se očekuje ušteda od 22 miliona dinara, od čega će 50 odsto biti usmereno na vraćanje kredita.

Uslovi zaduženja su povoljni, a ugovorom sa Evropskom bankom, predviđeno je da po završetku kompletnog projekta za koji je kredit odobren, banka vraća grant, odnosno troškove obrade i celokupan iznos petogodišnje kamate.

Inače, cena svetiljki utvrđena je na osnovu prethodno sprovedene javne nabavke 1.000 LED sijalica, čija je ugradnja u toku, a za preostale, sledeći korak je procedura izbora najbolje ponude banaka, preko kojih će Evropska banka plasirati sredstva za zamenu javne rasvete, koju Direkcija finansira sa 20 odsto učešća.

Izvor: Opština Paraćin

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.