Zakone Bosne i Hercegovine mora poštovati GIKIL-a d.o.o. Lukavac

Vesti | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo juče je na odvojenim sastancima razgovarala sa predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabašešom Gangulijem, i predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a, o aktualnoj situaciji nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvestili su ministarku Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor sa jednom od sertifikovanih konsultantskih kuća za izradu zahteva za izdavanje okolišne dozvole.

Problemi u GIKIL-u nastali su usled neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mere zaštite životne sredine propisane okolišnom dozvolom.

Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring uticaja na životnu sredinu, kao i određene mere za redukovanje emisija otrovnih materija u vodu, vazduh i zemlju, o čemu će biti obaveštene nadležne institucije.

– Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresovane za očuvanje radnih mesta, ali GIKIL je deo velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine i pokazati društvenu odgovornost, jer naši građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uslovima i žive u zdravom okruženju, rekla je ministarka Edita Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uslove i u skladu sa njima podnese zahtev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o istom, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Milisav Pajević