Zaključeni ugovori o kontroli kvaliteta vazduha za 2017. godinu sa zavodima i institutima iz državne mreže

Dana 12. maja 2017. godine pomoćnik ministra Sektora za zaštitu životne sredine, Slobodan Erdeljan je ispred Ministarstva održao sastanak povodom zaključivanja ugovora o kontroli kvaliteta vazduha za 2017. godinu sa predstavnicima zavoda i instituta zaduženim za realizaciju monitoringa kvaliteta vazduha u okviru državne mreže na teritoriji Republike Srbije.

Sastanku je prisustvovalo osamnaest Zavoda/Instituta koji su uključeni u državnu mrežu koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Uredba je sastavni deo praćenja kvaliteta životne sredine i finasira se iz budžeta Republike Srbije.

Monitoring kvaliteta vazduha u okviru državne mreže se sprovodi duži niz godina radi utvrđivanja trenda promena u kvalitetu vazduha, odnosno kvalitetu životne sredine na teritoriji Republike Srbije. Monitoring se obavlja na ukupno 36 mernih mesta na teritoriji Republike Srbije, a navedena ovlašćena pravna lica dužna su da poslove kontrole kvaliteta vazduha, odnosno merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu sprovode u skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Državnu mrežu, pored mreže automatskih mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, čine i mreža mernih mesta Zavoda/Instituta za javno zdravlje iz Beograda, Pančeva, Šapca, Požarevca, Valjeva, Kruševca, Kragujevca, Kraljeva, Ćuprije, Čačka, Užica, Zaječara, Pirota, Niša, Leskovca, Vranja, Kosovske Mitrovice i Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Dobijeni podaci o kvalitetu vazduha su od značaja za procenu uticaja zagađujućih materija na zdravlje ljudi i životnu sredinu i na osnovu njih se izveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, dostavljeni podaci se koriste za izradu Izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, a takođe se koriste i za identifikaciju područja na kojima postoje problemi zagađenja vazduha kako bi se preduzele potrebne mere zaštite i poboljšanja stanja kvaliteta vazduha.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević