Zaječar uskoro dobija novu LED rasvetu

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Julian Hochgesang)

Čelni ljudi Zaječara potpisali su ugovor sa privatnim partnerima za zamenu dela sistema javnog osvetljenja, za 15 godina uštedeće oko 1,1 miliona evra bez sopstvenog ulaganja.

Do sada je Grad Zaječar za javno osvetljenje godišnje trošio oko 72 miliona dinara, odnosno za 15 godina na koliko je potpisan ugovor potrošio bi oko 9.2 miliona evra, a sa ovim ugovorom će umesto tog iznosa ukupno uštedeti najmanje oko 1.1 miliona evra i to bez sopstvenog ulaganja od strane grada. Kako je izvesno da će u tom periodu cena električne energije značajno rasti onda se očekuju pozitivni finansijski efekti ovog projekta na budžet Grada koji će biti značajno veći u budućnosti”, navodi se saopštenje.

Kako je istaknuto, tokom ugovorenog perioda od 15 godina štedi se najmanje 82,98 odsto električne energije, smanjuje se emisija ugljen-dioksida (CO2) za oko 9.400 tona godišnje, skoro za duplo se poboljšava osvetljenost i kvalitet osvetljenosti, proširuje se deo mreže na Grljanskom putu. Očekivani vek trajanja novih 9.554 Schreder i Filips LED svetiljki je 25 godina, što je za 10 godina duže od perioda ugovora. 

“Ovakve uštede u skladu su sa obavezama koje Srbija preuzima u pristupanju EU, pre svega u oblasti zaštite životne sredine, koje se osim smanjenja emisije štetnih gasova ogleda i u činjenici da je krajnji rok u Evropi i kod nas za zamenu starih i opasnih živinih sijalica bila 2019. godina, a mi smo sada na oko četvrtini tog puta u Srbiji”, piše u saopštenju.

Izvor: Proglas