ZAJEČAR: Menjamo sistem grejanja, prelazimo na biomasu (FOTO)

Vesti | Biomasa

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru u četvrtak je održan sastanak povodom predstavljanja projekta prelaska na biomasu kao novi energent. Skupu su prisustvovali predstavnici Grada Zaječara, Negotina, opština Kladovo, Bor, Sokobanja, Kučevo, Knjaževac, Majdanpek kao i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Đorđe Vuković ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije je na sastanku govorio o uštedama koje sa sobom nosi ova sistem grejanja.

– U pitanju je racionalniji sistem grejanja, neke lokalne samouprave u istočnoj Srbiji su već ušle u celu proceduru, kao na primer Majdanpek i Kladovo. Ono što je najvažnije je to da ovaj sistem otvara nova radna mesta – rekao je Vuković, piše portal Zajecar.info.

Na sastanku je bilo reči o daljim koracima u projektu prelaska na biomasu, sa skupih energenata kao što su ugalj, gas i mazut na jeftine, kao što je sečka ili biomasa.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je ovom prilikom istakao da ovim sistemom mogu da se postignu značajne uštede.

– Mi sada imamo jedan sistem, neracionalan koji je tražio subvencije svih građana da bi se grejalo negde svega 10-tak posto stanovništva, a isto toliko i naših ustanova koje moramo da grejemo kako bi se postigla ušteda u budžetu negde sadašnjih oko 200 miliona koliko trošimo, a naplata nikada neće dostići tu cifru. Radićemo projekte, stručne analize. Biće još sastanaka i priče na ovu temu – rekao je Ničić.

– Ovih dana pored lokalnih puteva se čisti granje i šiblje. Samo kroz ovo održavanje puteva obezbedićemo preko 50 odsto sečki. Tu je i higijensko održavanje Kraljevice koja nije godinama održavana. Šuma se neće seći već samo otpad. Tu je i poljoprivredni otpad, slama – objašnjava gradonačelnik.

(izvor: zajecar.info)