Zahvaljujući vrednoj omladini, Sarajevo i Beograd su u ovu radnu nedelju ušli čistiji!

Do zvaničnog početka proleća je ostalo još nekoliko dana, ali s obzirom na to da se vreme već prolepšalo, uveliko su u toku prolećna raspremanja domova. Sarajlije su čišćenje podigle na viši nivo – i „doterale“ svoj grad, i to za samo jedan dan.

Foto: Opština Centar Sarajevo

Zainteresovani građani okupili su se 16. marta u 11 časova na nekoliko lokacija i, strateški raspoređeni, krenuli u borbu protiv otpada. Pokretač akcije „Očistimo Sarajevo za jedan dan!“ je bila profesorka Aida Sejdić-Malezović, a njenom pozivu odazvali su se, pre svih, njeni đaci, učenici Druge gimnazije, i njihovi vršnjaci iz Gimnazije Obala.

Inicijativa je privukla Sarajlije sa željom za „umivenim“ licem prestonice Bosne i Hercegovine i voljom da daju sopstveni doprinos ovom procesu. Okupljenim čistačima su se pridružili i radnici javnog komunalnog preduzeća „Rad“ koji su im stavili na raspolaganje svoje resurse, a po okončanju čiščenja su se pobrinuli za odvoženje prikupljenog smeća.

Rukave je zasukao i načelnik Opštine Centar Nedžad Ajnadžić. „Želimo da nam grad bude čist i u tom smislu spremni smo da u punom kapacitetu podržimo projekte koji za cilj imaju kvalitetnije i efikasnije održavanje čistoće“, rekao je on najavivši sličnu akciju na teritoriji svoje opštine povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila.

Uključivanje građananstva u zaštitu životne sredine kroz slične volonterske kampanje je dugogodišnja tradicija gradova širom sveta i u njenoj organizaciji učestvuju gradske vlasti, lokalne zajednice, škole i civilno društvo. Učesnici nastoje da ozelene javne površine, ali i svest stanovnika.

Ekološki osvešteni ljudi podižu ekološki osveštenu decu. U toku vikenda u Beogradu, četvoro mališana sa Voždovca se zaputilo u Banjičku šumu, ali ne kako bi se tamo igrali, već kako bi je očistili. Prikupili su nekoliko kesa otpada i održali značajnu lekciju iz prirode i društva, čak i nama odraslima.

Jelena Kozbašić