Zahvaljujući primeni mera energetske efikasnosti bečke zgrade imaće sve manje klima uređaja

U zgradarstvu | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Potrošnja električne energije za klimatizaciju tokom toplih letnjih meseci svakodnevno je u porastu, jer veliki broj ljudi želi komfor klimatizovanih prostorija na radnom mestu, kod kuće ili u provodu. Oko 40 odsto svetske potrošnje struje odlazi na klimatizaciju zgrada, a prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) klimatizacija i hlađenje najbrže su rastući segmenti novog oblika potrošnje energije. Tokom letnih meseci mnogo struje potroši se pre svega za hlađenje. Moderni sistemi zaštite od sunca nude rashlađenje tokom vrelih dana.

 – Glavni problem predstavlja to što uobičajena klimatizacija zgrada zavisi isključivo od korištenja struje. Prema proceni stručnjaka, za nekoliko godina potreba za strujom za rashlađivanje prostorija tokom leta veoma će porasti. Da bi se izbegli propusti, a ciljevi vezani za smanjenje emisije štetnih gasova imali u vidu, postoji velika potreba za alternativnim metodama hlađenja – stiče zamenica gradonačelnika Beča, Maria Vassilakou.

Poslednjih godina povećao se broj veoma toplih dana i u Beču. Da bi se ukazalo na povećanu potrošnju struje za hlađenje prostorija inicirana je kampanja „Svesno hlađenje“ pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika, Michaela Häupla.

Kako bi se predupredila rastuća potreba električne energije za uobičajeni način hlađenja zgrada, Grad Beč razvio je strategiju da se pre svega kroz mere gradnje izbegne potreba za hlađenjem.

Pored optimizacije udela staklenih površina i ispravnog načina gradnje, važnu ulogu igra i zaštita od sunca. Adekvatnom zaštitom od sunca i kod velikih staklenih površina može se smanjiti uticaj sunčevih zraka unutar zgrada, a time i potreba za hlađenjem.

Istovremeno, prilikom zaštite od sunca mogu se napraviti velike greške. Tipičan primer pogrešne zaštite je zatamnjenje prostorija tokom vedrih dana i njihovo osvetljavanje veštačkim svetlom.

Sa druge strane, takva rasveta opet troši struju. Dobri sistemi nude ne samo zaštitu od sunca kojom smanjuju potrebu za rashlađivanjem, već propuštaju i dnevnu svetlost unutar prostorija i pružaju dobar pogled.

Izvor: croenergo.eu