Zahvaljujući MHE, Bjelojevićka reka više nije pitka

Vesti | Region

Foto: GR URA (Vuk Vujisić)

„Kada smo saznali da je investitor dobio dozvolu za izgradnju MHE na Bjelojevićkoj reci, otišli smo u Bjelojeviće da vidimo stanje u kom se nalazi reka i da porazgovaramo sa meštanima kako bismo videli šta možemo da uradimo kako bi se problem izgradnje MHE rešio.

Međutim, kada smo stigli zatekli smo mutnu reku, posečena stabla drveća i uništen put. Bili smo šokirani stanjem u koje se nalazi ovo mesto”, rekla je Ljiljana Jokić ispred Građanskog pokreta URA.

Kako je objasnila, u Bjelojevićima se trenutno vrši rekonstrukcija regionalnog puta Mojkovac -Lubnice, deonica Mojkovac – Vragodor, u katastarskim opštinama Bjelojevići i Podbišće. Investitor je Uprava za saobraćaj, a izvođač radova Bemax d.o.o.

„Sam put se gradi pored Bjelojevićke reke, koja spada među pitke reke. Sada možemo reći da je stradala, jer smo videli da je reka mutna, a nismo sigurni koji su razlozi stanja u kojem smo je zatekli. To je bio dovoljan razlog da pozovemo ekološkog inspektora da izađe na teren i vidi stanje u kome se nalazi reka”, rekla je Jokić.

Kako ističe Jokić, Bjelojevićka reka je još jedna pritoka Tare na kojoj se planira izrada dve male hidroelektrane.

„Nekada se čini da je davanje podsticaja za izgradnju MHE zapravo projekat uništavanja jednog od najvećih dragulja ove države i Evrope, a to je Tara”, dodala je ona.

„Mi u Građanskom pokretu URA se zalažemo za izgradnju puteva kao i za bolje iskorišćavanje obnovljivih izbora energije, ali sve se mora raditi ne samo u skladu sa zakonima, već i bez štete po životnu sredinu. To dvoje, nažalost, kod nas često nisu u skladu”, zaključila je Jokić.

Izvor: RTCG