„Zagreb treba da sufinansira i druge efikasne načine grejanja, a ne samo kondezacione kotlove“

Foto-ilustracija: Pixabay

Udruženje “Obnovimo Zagreb” pozvala je prošle nedelje Vladu Hrvatske da izmeni odluku o novčanoj pomoći za popravak zgrada oštećenih zemljotresom kako bi se, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacionih kotlova, novac iskoristio i za druge efikasne načine grejanja i tople vode.

Kondenzacioni kotlovi nisu odgovarajuće ni najbolje rešenje za svako domaćinstvo, naglasila je zajednica stručnjaka i naučnika “Obnovimo Zagreb” u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

Prema njihovim navodima, postoji niz drugih mogućnosti za dugoročno savremeno rešavanje potrebe za grejanjem i toplom vodom za domaćinstva čiji su dimnjaci uništeni tokom zemljotresa, kao što su priključak na toplanu, korišćenje toplotnih pumpi, obnovljivih izvora energije, itd.

Udruženje je zbog svega navedenog predložilo da se Odluka o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okoline izmeni tako da se predviđeni iznos od 20.000 kuna (oko 2,6 hiljade evra) po domaćinstvu, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacionih kotlova može upotrebiti i za ugradnju ostalih visoko efikasnih načina grejanja i pripreme tople vode.

Izmenom Vladine odluke postigla bi se višestruka korist – bila bi u skladu sa Zakonom o tržištu toplotne energije i načelima tržišnog takmičenja, jer bi se izbegao monopol ugradnje samo jedne vrste uređaja za proizvodnju toplotne energije za domaćinstva.

Izmenjena odluka omogućila bi pristup obnovi sistema grejanja pogođenih domaćinstava i domaćim proizvođačima toplotne energije.

Povrh toga bi diverzifikovala kvalifikacije neophodne za poslove dovođenja oštećenih domaćinstava u upotrebljivo stanje, što je veoma važno s obzirom na približavanje sezone grejanja i nedovoljne kapacitete izvođača angažovanih na sanaciji dimnjaka i ugradnji kondenzacionih kotlova.

Izvor: Udruženje „Obnovimo Beograd“