Zagađenje vazduha ubije preko pola miliona Evropljana godišnje

Foto-ilustracija: Pixabay

Zagađenje vazduha izaziva više od 500.000 prevremenih smrti godišnje u Evropi, bez obzira na blago poboljšanje kvaliteta, saopštila je u sredu Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u svom godišnjem izveštaju.

Iako su podaci o poboljšanju kvaliteta vazduha ohrabrujući, agencija sa sedištem u Kopenhagenu navodi da je zagađeni vazduh i dalje vodeći okolišni uzrok preuranjenje smrti.

EEA u poslednjem izveštaju navodi da je 2014. godine 520.400 preuranjenih smrtnih slučajeva u 41 evropskoj zemlji izazvano zagađivačima vazduha nastalim spaljivanjem fosilnih goriva, što je u odnosu na 2013. manje za oko 30.000.

Od toga, četiri od pet smrti (428.000) su direktno povezane sa prisustvom PM2,5 čestica u vazduhu, kojima je izloženo čak 82 posto urbanog stanovništva u EU.

„Evropska komisija je posvećena rešavanju problema i pomaganju državama članicama da kvalitet vazduha koji udišu njihovi građani odgovara najvišim standardima“, naveo je u saopštenju Karmenu Vella, evropski komesar za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo, prenosi portal „The Local“.