Zagađenje vazduha – krivac za 33 miliona poseta lekaru zbog astme u toku godine

Zagađenje vazduha predstavlja razlog za čak 33 miliona poseta bolnicama širom sveta čiji je uzrok astma* u toku jedne godine, otkrilo je istraživanje sprovedeno u 54 države. Njega su izveli Štokholmski institut za zaštitu životne sredine, Univerzitet Džordža Vašingtona i NASA.

* Astma je često hronično upalno oboljenje disajnih puteva. U uobičajene simptome spadaju teško disanje, kašalj, stezanje u grudima i kratak dah.

Foto-ilustracija: Unsplash

Više od 350 miliona ljudi na Zemlji pati od astme, a ova studija pokazala je da jedan od njenih mogućih pokretača upravo vazduh zagađen različitim hemikalijama i čađi. Čak jedna petina bolničkih zbrinjavanja zbog ove bolesti je, prema saznanjima tima naučnika, izazvana udisanjem prljavog vazduha.

Istraživači su upozorili da se loš kvalitet vazduha odražava i na milione rođenja pre termina kao i prevremene smrti.

Otprilike polovina odlazaka doktoru zbog zagađenja vazduha odigrala se u Aziji, pre svega u Indiji i Kini, koje imaju veliki broj stanovnika i labavije propise na polju emisija štetnih gasova.

„Svake godine milioni osoba širom naše planete završavaju u hitnoj pomoći zbog astmatičnih napada zato što udišu prljav vazduh. Zaključci našeg istraživanja ukazuju na to da bi oštrije politike usmerene na čišćenje vazduha smanjile opterećenje čovečanstva astmom i poboljšale stanje disajnih organa ljudi“, izjavila je Suzan Ananberg, vodeći autor izveštaja.

Jelena Kozbašić