Zagađenje vazduha: Doprinos lokanih zajednica borbi protiv klimatskih promena

Vesti | Srbija

fra yagDanas je u Medija centru, u Beogradu počela konferencija u organizaciji CEDEF-a i Ambasade Francuske u Beogradu sa temom : “ Zagađenje vazduha: Doprinos lokalnih zajednica borbi protiv klimatskih promena“.
Na početku susreta, prepunoj sali obratila se NJ.E. gospođa Kristen Moro ambasadorka Francuske u Srbiji pri čemu je još jednom istakla napore i aktivnosti Francuske u borbi protiv klimatskih promena. Gospodin Dejan Lekić , pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine izneo je preciznije podatke o stanju zagađenosti vazduha u Srbiji. Istakao je da prema metodologiji merenja zagađenosti Srbija zauzima visoko 13. mesto, međutim sam stepen zagađenosti vazduha Srbiju drži na vrlo niskom mestu.
U nastavku predstavljen je francuski grad Mec kroz prezentaciju gospodina Sebastiana Duša. On je pokušao kroz izlaganje koje je obuhvatilo duži vremenski period, da izloži proces uticaja klimatskih promena na zagađenje vazduha. Sa druge strane, predstavljene su konkretne aktivnosti grada Meca kao lokalne zajednice da bi se zagađenje svelo na minimum.
Na kraju današnje konferencije očekuju se konkretni zaključci o kojima će javnost biti informisana, a tome će doprineti i predstavljanje grada Smedereva o kojem će govoriti gradonačelnica dr. Jasna Avramović, zatim gospodin Miodrag Grujić iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i mnogi drugi.

V.V.