Zadrugarima predstavljena zaštita životne sredine

Vesti | Srbija

Zavod za zaštitu prirode Srbije je učestvovao na Drugom sajmu zadrugarstva i mladih domaćina „Mladenci“, koji se održao 22. i 23. marta u halama „Medison“ i „Кristalna dvorana“ u Zrenjaninu.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Generalni pokrovitelj Sajma bila je Srpska akademija nauka i umetnosti i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade AP Vojvodina.

Zemlja partner sajma bila je Republika Slovenija.

Sajam je imao za cilj da okupi mlade i usmeri ih ka zajedništvu i zemljoradničkim zadrugama koje predstavljaju osnov opstanka sela.

Na sajmu je ove godine bilo oko 100 izlagača iz cele Srbije, koji su prezentovali svoje proizvode.

Pored proizvođača na sajmu su se predstavile i poljoprivredne škole iz Prištine (Leška), Aleksandrovca, Rekovca, Požarevca, Svilajnca, Valjeva, Šapca, Smedereva, Obrenovca i gotovo svih stručnih škola iz Vojvodine, čiji su se učenici prezentovali preko svojih novoformiranih učeničkih zadruga.

U okviru stručne podrške sajmu u „Кristalnoj dvorani“, održano je nekoliko tematskih okruglih stolova: „Perspektiva razvoja voćarstva u Srbiji“ – prof. dr Zoran Кeserović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu; „Tovno govedarstvo izvozna šansa Srbije“- Čedomir Кeca novinar lista „Gazdinstvo“; „Iskustva zemljoradničkog organizovanja u Sloveniji“ – Marjan Janžeković iz Zemljoradničke zadruge „Ptuj“; „Zadrugarstvo u obrazovnom sistemu poljoprivrednih škola Srbije“ – Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Srbije i dr. Zajednički zaključak učesnika okruglog stola je da razvoj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji nije moguć bez podrške resornog ministarstva (subvencije), domaćeg tržišta i kontinuirane edukacije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije imao je svoj štand na kome su svi zainteresovani mogli da dobiju postere na kojima su predstavljene sve vrste riba, drveća, guštera i kornjača koje imaju svoja staništa u našoj zemlji i sa predstavnicima Zavoda dr Slađanom Škobić i Tamarom Bosić, razgovaraju o temama vezanim za zaštitu vrsta i staniša kod nas.

Organizatorima skupa i školama koje su organizovano dovele učenike na sajam, Zavod je poklonio monografiju „Zaštićena područja Srbije“.

Na kraju skupa Organizator je Zavodu za zaštitu prirode Srbije dodelio Povelju za doprinos u realizovanju sajamske smotre koju je u ime Zavoda primila dr Slađana Škobić.

Milisav Pajević