I Bor će zabraniti izgradnju MHE

Vesti | Srbija | Hidro

Prema izjavama gradonačelnika Aleksandra Milikića za lokalne medije, i Bor se pridružuje listi gradova koji planiraju da zabrane izgradnju malih hidroelektrana (MHE) s obzirom na to da su sve građevinske dozvole za podizanje takvih objekata na borskoj teritoriji istekle. Podsećamo, Užice želi da tim povodom raspišu referendum na kom će se stanovnici izjasniti o tom pitanju.

Foto: Wikipedia/Marina Dabetić

Gradsko veće Bora je na 46. sednici usvojilo Predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Bor. Najavljeno je sprovođenje javne rasprave u periodu od 26. januara do 3. februara, a gradonačelnik je objasnio da se izmene i dopune Prostornog plana donose kako bi se sprečila izgradnja MHE na teritoriji grada Bora.

„Nadležne gradske službe su na moj zahtev izvršile kontrolu i utvrdile da su sve izdate dozvole istekle i da ne postoji mogućnost gradnje. Ovom odlukom i narednom koja će biti na Skupštini grada biće potpuno zabranjena izgradnja mini-hidroelektrana na teritoriji grada Bora”, rekao je Milikić.

Gradonačelnik je podsetio da se Zlotska reka koristi za snabdevanje grada pijaćom vodom, ali i da od nje zavise meštani mesnih zajednica kroz koje ona prolazi i da se zato mora zaštiti. U Zlotu i Sumrakovcu građani su prethodnih nedelja organizovali proteste sa zahtevom za hitnu obustavu radova na izgradnji MHE na rekama istočne Srbije.

Na istoj sednici Gradskog veća Bora je i usvojen i predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi plana detaljne regulacije područja vetroelektrane „Crni vrh“ na teritoriji Grada Bora, koji će biti na javnoj raspravi takođe u periodu od 26. januara do 3. februara. Planirana vetroelektrana imaće ukupno 21 turbina za proizvodnju električne energije, tako da zabranom MHE, Bor ne okreće leđa obnovljivoj energiji.

Jelena Kozbašić