Zabrana plastičnih kesa na Baliju stupila na snagu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

Ove godine 23. juna odluka da Bali postane ostrvo bez plastike zvanično je stupila na snagu i zabranjena je distribucija plastičnih kesa, slamčica i stiropora. Ova odluka doneta je u decembru 2018.

Ostrvo Bali, najpoznatija turistička destinacija u Indoneziji, od juna ove godine je postalo mesto na kome je zabranjena prodaja plastičnih kesa, slamčica i stiropora.

Ovo ostrvo je, kao i mnoga druga mesta na svetu koja su okružena prirodom i okeanima, imalo velikih problema sa zagađenjem i plastičnim otpadom.

Često su obale okeana bile preplavljene plastikom i sličnm otpadom, koji je zagađivao okolinu, ali i uticao na biljni i životinjski svet u okeanu.

Inicijativa da se zabrani korišćenje plastike na Baliju je pokrenuta pre oko šest godina, kada su dve sestre Isabel i Melati Wijsen započele svoj aktivizam, što je kasnije rezultiralo nevladinom organizacijom pod nazivom „Bye bye plastic bags„.

Zanimljivo je da su te devojčice i sada praktično deca, a kada je sve to počelo imale su 10 i 12 godina.

Na nedano održanom Svetskom ekonomskom forumu u Dalianu Isabel Wijsen, koja danas ima 16 godina, bila je najmlađi govornik. Govorila je o tome kako su počeli svoju borbu i šta ih je motivisalo da pokrenu akciju zabrane plastike na Baliju.

Šest godina borbe, aktivizma i podizanja svesti o ovom problemu rezultiralo je zabranom plastičnih kesa, a Vlada Indonezije smatra da će se u nardnim godinama, zagađenje plastičnim otpadom smanjiti za 70 procenata, kao rezultat ove zakonske regulative.

Izvor: Nova ekonomija

Željka Vesić