Zabrana mikroplastike stupila na snagu u Velikoj Britaniji

Foto: pixabay

Plastične mikrokuglice više ne mogu da se koriste u kozmetičkim proizvodima u Velikoj Britaniji, nakon što je dugo najavljivani zakon stupio na snagu u utorak. Zabrana se odnosi na proizvodnju ovakvih proizvoda dok će zabrana prodaje proizvoda sa mikroplastikom stupiti na snagu u julu.

Hiljade tona plastičnih mikrokuglica iz proizvoda za negu kao što su pilinzi za telo ili paste za zube, završe u okeanima svake godine, gde prave štetu morskom svetu i posredno završavaju u tanjirima ljudi. Vlada Velike Britanije je najavila zabranu plastičnih mikrokuglica u septembru 2016. godine nakon što je Kalifornija sprovela isti zakon 2015. godine.

Veliki problem zagađenja okeana plastikom došao je u centar interesovanja nakon otkrića istraživača da oko 5 triliona parčića plastike pluta svetskim morima i da dosežu najudaljenije delove okeana. Mikroplastika je mali deo ovog problema ali ujedno i onaj koji je najlakše rešiti.

„Okean je jedan od najbitnijih prirodnih aspekata planete Zemlje i odlučna sam u tome da se sada aktiviramo i uhvatimo u koštac sa plastikom koja devastira naš dragoceni morski život“, rekla je Tereza Kofei, ministarka zaštite životne sredine. „Sada kada smo postigli ovaj bitni cilj, nastavićemo da razmatramo na koji način možemo da unapredimo ovaj zakon i rešimo druge forme zagađenja plastikom.“

Sada pritisak biva sve veći kada je reč o akcijama vezanim za regulaciju plastične ambalaže. Milioni plastičnih boca  se kupuju širom sveta svakog minuta i čine jednu trećinu plastičnog otpada u morima. U decembru , Odbor za okolišnu reviziju Velike Britanije zatražio je da se uvede sistem depozita za vraćanje plastične ambalaže, što se pokazalo kao dobar način za povećanje stope reciklaže u drugim zemljama. Meri Kreg, direktorka odbora izjavia je: „ Zakon o zabrani mikroplastike je korak u pravom smeru, ali potrebno je uraditi još mnogo toga. Kako smo mi tražili ovaj zakon, odbor je takođe predložio sistem depozita za vraćanje plastične ambalaže kao i reformu koja bi proizvođače učinila odgovornim za pakovanje njihovog proizvoda. Nestrpljivo čekamo odgovor vlade.“

Vlada Tereze Mej najavila je seriju poteza koji bi trebalo da pospeše zaštitu životne sredine. Ovo uključuje zabranu slonovače, držanje divljih životinja u cirkusima kao i oštrije kazne za zlostavljače životinja.

Ipak neki politički analitičari tvrde da su ove najave samo način da se pridobiju mlađi glasači i da kada je reč o najvećim problemima u oblasti životne sredine, kao što je izuzetno visoko zagađenje vazduha, odgovor vlade biva  neadekvatan.

Milan Zlatanović

Izvor: guardian