Žabljak afirmiše zeleni turizam i inovativne ideje

Vesti | Turizam | Region

Opština Žabljak je kroz realizaciju projekta razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori sprovela u delo određene inovativne ideje, čime su napravljeni značajni iskoraci u cilju afirmacije zelenog turizma, saopštio je njen predsednik, Veselin Vukićević.

On je kazao da je da se te inovativne ideje odnose na zamenu postojećih sijalica LED rasvetom, valorizaciju potencijala za razvoj ruralnog turizma i nabavku turističkog autobusa na električni pogon.

– Opština Žabljak, kao ekološka prijestonica Crne Gore, ima dodatnu obavezu da svoj ukupni razvoj bazira na principima održivosti, ceneći posebno izdašne prirodne resurse kojima raspolaže, rekao je Vukićević za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Projekat pod nazivom Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori realizuju kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo održivog razvoja i turizma i PKCG, uz donatstvo Globalnog fonda zaštite životne sredine. Kroz projekat se obezbjeđuje finansijska podrška za inovativne investicione ideje, koje doprinose ublažavanju efekta klimatskih promena u turizmu.

Vukićević je objasnio da je projekat zamene ulične LED rasvetom od izuzetnog značaja za Žabljak i da se radi se o investiciji od oko 195 hiljada evra.

– Projekat je u potpunosti realizovan tokom prošle jeseni. Sklopili smo izuzetno dobar anžman sa izvođačem radova, kojem je odmah uplaćeno oko 49,6 hiljada evra. Preostali iznos isplaćujemo u ratama u periodu od šest godina, i to iz ušteda u potrošnji električne energije po tom osnovu, rekao je Vukićević.

On je naveo da je projekat podržao Globalni fond zaštite životne sredine sa oko 49,6 hiljada evra, kao i da je pored smanjenja u potrošnji električne energije i emisije ugljen dioksida, imao i određeni vizuelni i estetski efekat.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević