Žabama preti nestanak zbog upotrebe pesticida

Foto: pixabay

Hemikalije nanose štetu vodozemcima tako što narušavaju njihovu proizvodnju hormona i mogle bi značajno da doprinesu vrtoglavom smanjenju populacija mnogih vrsta.

Pesticid koji se naširoko koristi mogao bi da ugrozi populacije žaba ugrožavajući njihovu sposobnost da se pravilno razmnožavaju.
Ne samo da je izlaganje hemikaliji Linuron, herbicidu koji se koristi u uzgoju krompira, uzrok smanjenja plodnosti kod mužjaka žaba, on takođe remeti odnos polova tako što povećava verovatnoću da se punoglavci razviju u ženske jedinke. Kako je populacija žaba već pod rizikom od izumiranja, naučnici su zabrinuti jer bi remećenje njihovog reproduktivnog potencijala samo ubrzao njihov put u nestanak.
Havarija koju su pesticidi već prouzrokovali populacijama insekata je dobro zabeležena kada su nemački naučnici upozorili na „ekološki Armagedon“. Oni su otkrili da su populacije insekata opale za čitavih 75% širom prirodnih rezervata Evrope. Dalji efekti koje ovo ima na lanac ishrane uticali su na to da mnoge vrste ptica nestanu sa sela Evrope.

Pesticidi direktno loše utiču i na životinje, ne samo na insekte, ali ne postoji dovoljno sprovedenih istraživanja koji bi pratili uticaj pesticida na vodozemce.

Kako bi doprinela situaciji, ekotoksikolog Dr Sesilija Berg sa Univerziteta u Upsali i njen tim švedskih i britanskih istraživača odlučili su da ispitaju kakve efekte ima linuoron na Afričku kandžastu žabu.
Oni su pratili ovu vrstu žabe u laboratorijskim uslovima kroz njen čitav životni ciklus. Istraživači su je izložili određenim koncentracijama pesticida, sličnim onima koji se javljaju u prirodi. Oni su zaključili da punoglavci ove vrste, mnogo češće razvijaju jajnike umesto testisa. Ovo se dovelo u vezu sa hormonskim disbalansom koji prouzrokuje pesticid linuoron. Naučnici su takođe otrkili da su mužjaci ove vrste koji su izlagani pesticidu, mnogo češće neplodni nego oni koji nisu.

„Rezultati pokazuju da ovaj pesticid može da izazove trajnu štetu poput smanjene plodnosti žaba,“ izjavila je Dr Berg. „Ovo podržava ranije obavljena istraživanja koja su pokazaa da supstance poput ovih, koje imaju negativan efekat na endokrinološki sistem mogu negativno da utiču na vodozemce.“

Iako upotreba linurona nije dozvoljena u Velikoj Britaniji a ni u Švedskoj, njegova upotreba je široko rasprostranjena u drugim delovima Evropske unije i Severne Amerike.

Rezultati ove studije su od velike važnosti za izradu novih regulativa o upotrebi pesticida u EU.

U aprilu ove godine, EU je izglasala za trajnu zabranu tri vrste pesticida za koje se pokazalo da predstavljaju veliki rizik po populaciju divljih i domaćih pčela.

Kako globalni životinjski biodiverzitet ide silaznom putanjom, vodozemci su naročito ugroženi i dodatni pritisak na njihovu populaciju prouzrokovan od strane pesticida mogao bi drastično da pogorša situaciju.
Naučnici smatraju da je oko 40% vodozemaca ugroženo, što zbog gubitka staništa što zbog klimatskih promena i zagađenja.

Dodatni problen predstavlja bolest pod nazivom „Kuga vodozemaca“ koja je prouzrokovana jednom vrstom gljive i do sada zbrisala sa lica zemlje oko 100 vrsta vodozemaca.

Milan Zlatanović

Izvor: Independent