Za zelena radna mesta Slovenija izdvaja 1,5 miliona evra

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Slovenija je izdvojila 1,5 miliona evra podsticaja za zapošljavanje na zelenim radnim mestima. Sredstva koja se dele putem javnog poziva obezbedilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja iz Fonda za klimatske promene.

Kako se navodi u saopštenju, poslodavci koji ispunjavaju uslove javnog poziva dobiće novčani podsticaj od 340 evra mesečno u periodu od dve godine (ukupno 8.160 evra po zaposlenom) za zapošljavanje nezaposlenog lica na zelenom radnom mestu na neodređeno vreme. U zavisnosti od broja svih zaposlenih, poslodavac će moći da dobije od dve do deset subvencija.

“Zelena radna mesta su važan aspekt održivog razvoja, jer mogu doprineti ciljevima klimatskih promena, očuvanju prirode i životne sredine i, indirektno, aktivaciji nezaposlenih. Kroz podsticaje, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nastoji da doprinese ozelenjavanju ekonomije, jačanju napora za efikasniju upotrebu energije i resursa i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte”, piše u saopštenju Republike Slovenije.

Zapošljavanje na zelenim radnim mestima povećaće ljudski potencijal u procesu tranzicije u društvo sa niskim emisijama ugljenika. Subvencijama Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja želi da ojača ljudske resurse u zelenoj ekonomiji, zaštitu životne sredine i prirode i druge održive aktivnosti.

Izvor: Vlada Republike Slovenije