Za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda 200 miliona evra

Vesti | Upravljanje otpadom

Foto: Ministarstvo finansija

Razvojna banka Saveta Evrope podržaće Srbiju u iznosu od 200 miliona evra za vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave.

Guverner ove banke, Rolf Vencel i ministar finansija, Siniša Mali razgovarali su o zajedničkoj saradnji i aktuelnim projektima, kao i o ekonomskoj situaciji u svetu izazvanom pamdemijom koronavirusa, navodi se u saopštenju ministarstva.

“Za Srbiju je izuzetno važna saradnja sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, sa kojom sprovodimo projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, energetske efikasnosti. Posebno se zahvaljujem na podršci u iznosu od 200 miliona evra, ova sredstva će biti utrošena za vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave”, istakao je ministar.

Mali je istakao i zajedničke projekte za studentsko stanovanje u Srbiji, zatim finansiranje projekta univerzitetske infrastrukture, kao i projekte dualnog obrazovanja. Bilo je reči i o izdavanju zelenih obveznica za sprovođenje određenih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, što bi, kako je rekao ministar, dalo dobar signal stranim investitorima za dalje ulaganje u Srbiju.

Guverner Vencel je pohvalio odlične ekonomske rezultate koje je naša zemlja postigla, sa posebnim naglaskom na malom privrednom padu iz 2020. godine, a istakao je i uspešnu vakcinaciju koju Srbija sprovodi.

Kako su zaključili tržišta i očekivanja investitora se menjaju, naročito usled pandemije koronavirsa i da je važno ići u korak sa tim promenama.

Energetski portal